Mechelen en z'n slechtvalken
 
SINT ROMBOUTSTOREN
DE MYTHES
TOREN BESTIJGEN
DE BEIAARD
DE KATHEDRAAL
DE SLECHTVALKEN
FOTOGRAFIE
ZOEK!
HOME
SITEMAP
Zicht vanop de Sint - Romboutstoren op het Keerdok. Foto  door C. Frédéricque
 
 
Mechelen, stad aan de Dijle.
Mechelen en z'n slechtvalken.

DE SLECHTVALKEN  

Sinds 2003 huizen er 2 slechtvalken op de Sint-Romboutstoren.
De valken hebben er voor de eerste maal succesvol gebroed in 2004 en hadden 2 jongen. Ook dit jaar (2005) waren er twee jongen, 2 vrouwtjes.
Ze werden op 16 juni geringd door medewerkers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen met een wetenschappelijke ring en een witte kleurring, met inscriptie L7 en P3, die met een telescoop afleesbaar zijn.
De nestkast die speciaal voor deze soort werd opgehangen door het F.I.R. werd echter genegeerd en de slechtvalken broeden op een richel op ongeveer 90 meter hoogte.
De jongen zoeken ieder jaar een eigen stek en blijven dus niet in de omgeving, het overlevingspercentage in het eerste levensjaar bedraagt een goede 30%.
De prooien die aangebracht worden zijn voor 98 % stadsduiven. Prooiresten vindt men regelmatig op en onderaan de toren.

DE BELGISCHE DYNASTIE

Eind jaren 60 sterft de Belgische dynastie van de slechtvalk uit.
De pesticiden die de landbouw gebruikt tegen rupsen, slakken en schadelijke knaagdieren, berooft de slechtvalk van zijn prooi.
Door het eten van vergiftigde vogels, raken veel vrouwtjes onvruchtbaar.
Bovenop komt nog de eierverzamelaars, valkeniers en andere stropers die het uitsterven van de slechtvalk in onze contreien bespoedigen.
Midden jaren 80 werd er een gebruiksverbod uitgevaardigd op de schadelijke pesticiden. Met als gevolg dat er wederom slechtvalken werden opgemerkt.
Op 16 mei 1996 werd er een eerste jong gebroed in een nestkast op de wand van de koeltoren van de kerncentrale van Doel.
Een initiatief van het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels, kortweg het FIR

DE SLECHTVALK

De slechtvalk is de snelste vogel ter wereld, tijdens zijn duikvluchten haalt hij snelheden van 300km/h., zijn kruissnelheid bedraagt 40 a 50 km/h.
De slechtvalk is, tijdens zijn vlucht, makkelijk te herkennen aan zijn ankervormig silhouet.
In ruststand herkent men hem aan zijn vederdos.
Borst en buik zijn wit met zwarte strepen.De rugveren zijn leigrijs, de kop is zwart.
Zijn ultrascherpe blik onderscheidt zijn prooi van 4 a 5 km.
De snavel is krom en voorzien van een uitgroeisel dat men de 'valkentand' noemd.
Hiermee breekt hij de nek van zijn prooi.
Wanneer een valk een prooi opmerkt, vliegt hij de andere richting uit.
Daarna voert hij zijn befaamde stootduik uit: hij wint hoogte en blijft op grote hoogte verder vliegen totdat hij zich boven zijn prooi bevindt.Daarna zet hij zijn duikvlucht in om de prooi te vatten. .
Aangezien valken geen nesten bouwen, legt het vrouwtje haar eieren op de harde rotsgrond, in de loop van maart.
Er werden zelfs eiëren gevonden op de trans van de Sint-Romboutstoren!
De jonge roofvogels verlaten tegen augustus voorgoed het nest.
In België is de slechtvalk sinds 1972 wettelijk beschermt en sinds 1979 in alle landen van de Europese Unie.
Momenteel telt de Belgische dynastie meer dan 250 leden.
De terugkeer naar de stad is, voor sommigen, van ecologisch onschatbare waarde.
Hij zal immers de duivenpopulatie in stand houden, want zij vormen zijn favoriete prooi.

naar boven

BRONNEN

  • Rudi De Mets, Mechelse stadsgids.
  • Guy Robbrecht
    Voorzitter Fonds voor de Instandhouding van de Roofvogels (F.I.R.)
  • Valken rond de toren, De glorieuze comeback van de slechtvalk.Tekst door Annie Delfosse.
  • August De Weerdt

DE SLECHTVALK
Nederlandse benaming   Slechtvalk
Latijnse benaming   Falco peregrinus. Letterlijk : Pelgrimsvalk.
Orde   Falconiformes
Familie   Falconidae
Grootte   35-60 cm. Spanwijdte van 90-115 cm
Gewicht   Vrouwtje : 900-1300 g. - Mannetje : 600-750 g.
Kenmerk   Mannetje is 1/3 kleiner dan het vrouwtje.
Levensverwachting   +/- 15 jaar
Verspreiding   Wereldwijd, met uitzondering van Antartica en N.- Zeeland
Slechtvalk
Powered by Beecom